وب یکی از بزرگترین اختراعات در قرن بیستم است و توسعه سریع آن نه تنها کانال تسهیل کننده ارتباطات است بلکه تمام ابعاد زندگی انسان را تحت تأثیر قرار می دهد. انواع وب سایت ها در حوزه های مختلف، شبکه های اجتماعی، وبلاگ ها و انجمن ها و .. زندگی اجتماعی و توانایی ارتباط با دیگران در مقیاس بالا را تغییر داده است. در این میان، این سؤال ها مطرح می شود که به کدام وب سایت می توان اعتماد کرد؟ چه وب سایتی خدمات بهتری ارائه می نماید؟ از دید کاربران کدام وبسایت رضایتمندی و محبوبیت بیشتری دارد؟ با این اوصاف وجود یک سامانه مستقل جهت ارزیابی و رتبه بندی وب سایت ها امری ضروری به نظر می آید. سامانه ای مستقل که با همکاری مدیران سایت های ایرانی، متخصصین و صد البته مشارکت کاربران اقدام به ارزیابی و رتبه بندی کمی و کیفی وب سایت های ایرانی نماید .
ایسلکت اولین و به نوعی تنها سامانه رتبه بندی بومی سایت های ایرانی است، در الگوریتم ایسلکت علاوه بر پارامترهای استاندارد جهانی، با تلاش جوانان و متخصصان دانشگاهی شاخص های دیگری نیز لحاظ شده است که در رتبه بندی سایت ها تاثیر بسزایی دارند.این پارامترها در دو بخش پارامترهای عمومی و پارامترهای اختصاصی بر اساس دسته بندی موضوعی به گونه ای طراحی و ایجاد شده است که علاوه بر کمک به صاحبان وب سایت ها جهت توسعه کسب و کار خود باعث ایجاد سامانه ای راهنما جهت کمک به کاربران ایرانی جهت انتخاب سایت های با کیفیت، بسیار حائز اهمیت می باشد.
الکسا نامی آشنا برای کاربران اینترنتی در سراسر دنیا است که برای اطلاع از میزان محبوبیت و میزان بازدیدکننده سایت ها مورد نظر خود، به آن رجوع می کنند و به راحتی به رتبه جهانی و کشوری آنها دست می یابند. همچنین، رتبه و میزان محبوبیت سایت ها می تواند به لحاظ تجاری نیز هم برای صاحبان آن سایت و هم شرکت ها یا افرادی که به دنبال تبلیغات محصولات یا فعالیت خود هستند، مفید باشد. در ایران نیز تاکنون رتبه هایی که از سایت های مختلف و میزان محبوبیت آنها اعلام شده و میشود، همگی براساس آمارهای ارائه شده در الکسا بوده است. اما گاهاً، پیش می آید که برخی سایت های ارائه شده در الکسا با برخی معیارهای در نظر گرفته شده برای فعالیت آن سایت در یک کشور انطباق ندارد. بنابراین، از آنجا فعالیت سایت ها منطبق با قوانین و معیارهای داخلی هر کشوری علاوه بر رعایت معیارهای جهانی، یکی از ضروریات جلب اعتماد عمومی به فعالیت این قبیل فعالیت ها به خصوص کسب و کارهای اینترنتی است، در نظر گرفتن این معیارها در رتبه بندی سایت های حوزه های مختلف می تواند اعتماد بیشتری را برای استفاده از خدمات آنها در جامعه ایجاد نماید. در واقع، ایجاد یک سامانه رتبه بندی داخلی علاوه بر رتبه بندی های خارجی که از وب سایت ها انجام می گیرد، می تواند به کمک کاربران در ایجاد اعتماد و انتخاب صحیح وب سایت های مورد نظر خود بیاید. در واقع، معیارهایی مانند داشتن نماد اعتماد الکترونیکی وزارت صنعت معدن و تجارت، دارا بودن نماد ساماندهی وزارت ارشاد، دانش بنیان بودن، ای رسانه و حقوقی بودن و .. که از نظر دولت جمهوری اسلامی ایران اعتبار یک کسب و کار در فضای آنلاین است، در سایت های مرجع خارجی مورد نظر قرار نمی گیرد و از طرفی این معیارها برای کاربران ایرانی جهت انتخاب صحیح و مطمئن بسیار مهم هستند.
روش موجود ارزیابی وب سایت ها به طور کلی شامل شاخص های عمومی و شاخص مبتنی بر دسته بندی موضوعی است . شاخص عمومی، شاخص هایی هستند که کلیه ی وب سایت ها را بر اساس یک مجموعه ی ثابت و استاندارد و فارغ از موضوع فعالیت ارزیابی می کنند. شاخص های عمومی بسیار کلی هستند که در کلیه ی وب سایت ها معتبر باشند. شاخص های عمومی شرط لازم اما کافی نیستند، به همین علت جهت بهبود روند ارزیابی و رتبه بندی سایت ها، شاخص هایی مبتنی بر دسته بندی موضوعی مطرح شدند که شاخص های اختصاصی برای هر طبقه بندی از وب سایت ها دارند و وزن برخی شاخص ها در دسته بندی های مختلف از وب سایت ها متفاوت می باشد. گسترش و توسعه سریع اینترنت، انواع گوناگون وب گاه ها ایجاد شده اند . تنوع سایت ها نیاز به ارزیابی شاخص ها به صورت دسته بندی شده دارد . معماری جاری شامل دو دسته ی کلی از شاخص هاست که به دسته ی اول آن شاخص های عمومی اطلاق می شود. شاخص های عمومی ناظر به حداقل هایی هستند که از کلیه سایت های مورد بررسی انتظار می رود که این ویژگی ها را برآورده سازند. دسته ی دومِ شاخص های تدوین شده به شاخص های مبتنی بر دسته بندی موضوعی موسومند که سایت ها با توجه به هدف کسب و کار، محدوده و چارچوب فعالیت و بر اساس خدمات مختلفی که ارائه می دهند یا باید ارائه دهند، توسط آنها مورد بررسی قرار خواهند گرفت. در کار تدوین شاخص ها ، از شاخص ها و تجربیات بین المللی در ارزیابی سایت ها بهره برداری شده است .
همان طور که مطرح شد ، کلیه ی سایت ها از نظر شاخص های عمومی مورد بررسی قرار می گیرند. این شاخص ها به طور کلی به 8 دسته تقسیم شده اند که در نظر گرفتن این 8 دسته شاخص از کلیه ی سایت ها مورد انتظار است. این 8 دسته کلی شامل: 1 رابط کاربری، 2 فناوری ، 3 امنیت، 4 محتوا، 5 به روزرسانی، 6 دسترس پذیری، 7 مدیریت مخاطب 8 رضایتمندی کاربران 9 پاسداشت خط و زبان پارسی می باشند.
شاخص های مبتنی دسته بندی موضوعی سایت، به ارزیابی خدمات مختلف ارائه شده در سایت می پردازد این شاخص ها به ازای هر موضوع جداگانه محاسبه می شوند .هم اکنون در سامانه ایسلکت سایت ایرانی در بیش از 211 موضوع دسته بندی شده اند.